Speel sfeervideo af in Nederlandse Gebarentaal
Nederlandse Gebarentaal
Vergroot het lettertype
Lees de tekst voor
Krijg informatie over de functionaliteiten binnen de website
Deze website gebruikt cookies
Wat doet De Gelderhorst?
De Gelderhorst is een unieke zorgorganisatie. Alle cliënten van De Gelderhorst zijn doof en ook 40% van alle medewerkers is doof of (zeer) slechthorend. Nergens in Nederland en zelfs niet in Europa is er zo’n groot centrum voor oudere doven. Bewoners en medewerkers komen uit het hele land om in Ede te komen wonen of werken. Nederlandse Gebarentaal is de voertaal. De Gelderhorst is dus een huis vol gebaren.
Wat maakt De Gelderhorst uniek?
De Gelderhorst is een uniek landelijk centrum voor oudere doven, omdat het volledig in het teken staat van dovencultuur en omdat de voertaal de Nederlandse Gebarentaal is. Bovendien is het met deze omvang het enige wooncentrum voor oudere doven in Nederland en zelfs Europa dat verschillende vormen van (complexe) zorg aanbiedt.
Waar is De Gelderhorst?
De Gelderhorst heeft haar thuisbasis in Ede.
Ik wil graag bij De Gelderhorst wonen, wat moet ik nu doen?
U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier voor een woning in het zorghuis of een woning bij zelfstandig wonen. Als u zich inschrijft voor het zorghuis helpt een maatschappelijk werker u verder. Dat kan gaan over het soort indicatie die u moet aanvragen of om te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor u. Ook bij zelfstandig wonen wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie en zorgvraag voordat u op de wachtlijst komt te staan. Mocht u vragen hebben, kunt u altijd bij de maatschappelijk werker terecht. U kunt contact opnemen via: maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl.
Zijn er ook horende bewoners bij De Gelderhorst?
Nee, alle bewoners van De Gelderhorst zijn doof. Het is wel mogelijk om als horende partner mee te verhuizen naar De Gelderhorst met uw dove partner.
Worden er ook activiteiten georganiseerd bij De Gelderhorst?
Ja, er worden verschillende activiteiten georganiseerd door verschillende groepen waar u lid van kunt worden, meestal tegen betaling. Ook zijn er diverse dagbestedingsgroepen met activiteiten waar u aan kunt deelnemen. Hiervoor heeft u een indicatie nodig. Welke dagbestedingsgroep het beste bij u past, is afhankelijk van uw vraag en de indicatie die u daarvoor krijgt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met maatschappelijk werk via maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl.
Waar kan ik mij inschrijven voor op de wachtlijst?
Inschrijven voor de wachtlijst gaat via het inschrijfformulier. Deze vindt u hier.
Ik wil in de verre toekomst bij De Gelderhorst wonen, waar kan ik mij inschrijven?
U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier, waarna u op de wachtlijst komt. De wachtlijst voor zelfstandig wonen is erg lang, dus u kunt zich alvast in een vroeg stadium inschrijven. U moet er rekening mee houden dat u misschien heel lang moet wachten voor er een plekje vrijkomt. Mensen met een zorgvraag gaan vóór mensen zonder zorgvraag.
Zijn Dovenvreugd en De Gelderhorst aan elkaar gelinkt?
Dovenvreugd is één van de voorlopers van De Gelderhorst uit het verleden. Tegenwoordig is De Gelderhorst bekend als een unieke landelijke zorgorganisatie waarvan alle cliënten doof zijn. De Gelderhorst biedt hen een fijne woon- en leefomgeving met mogelijkheden voor diverse vormen van zorg, behandeling, dagbesteding en ondersteuning bieden.
Ik wil graag bij De Gelderhorst werken, waar kan ik solliciteren?
Je kunt de vacatures hier bekijken of je kunt een open sollicitatie sturen naar peno@gelderhorst.nl
Welke zorg levert De Gelderhorst?
De Gelderhorst levert diverse vormen van zorg. Dat kan zijn lichte, matige of complexe zorg maar ook palliatieve zorg in de laatste fase van het leven. De zorg en begeleiding die we kunnen bieden zijn persoonlijke verzorging, verpleegkundige zorg, (para)medische zorg, huishoudelijke hulp, dagbesteding en geestelijke verzorging. Daarnaast worden ook activiteiten en programma’s aangeboden die zijn gericht op sociale betrokkenheid en ontspanning.
Ik wil graag stagelopen bij De Gelderhorst, waar kan ik solliciteren?
Stagelopen kan bij verschillende afdelingen binnen De Gelderhorst als je affiniteit hebt met de Nederlandse Gebarentaal en dovencultuur. Wil je stagelopen in de zorg of in de activiteitenbegeleiding? Dan kun je mailen naar peno@gelderhorst.nl.
Wil je stagelopen in het kader van de opleiding gebarentolk of docent Nederlandse Gebarentaal? Mail dan naar de communicatieafdeling CTA@gelderhorst.nl. Een open sollicitatie voor een stage is altijd welkom.
Wat is dovencultuur?
Dovencultuur komt voort uit de sociale gemeenschap van doven die de Nederlandse Gebarentaal als moedertaal hebben. Dovencultuur omvat gedeelde normen, waarden en tradities die de identiteit van doven als culturele groep versterkt.
Waarom is de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal belangrijk?
De erkenning van de Nederlandse Gebarentaal is belangrijk, omdat het de moedertaal is van dove mensen. Nederlandse Gebarentaal is een belangrijk onderdeel van hun culturele identiteit en bevordert inclusie en gelijke kansen. Zo kunnen doven volwaardig deelnemen aan de samenleving.
Wat is het verschil tussen wonen in het zorghuis of bij zelfstandig wonen?
Bij zelfstandig wonen huurt u een van onze appartementen en betaalt zelf de huur. Met een indicatie kunt u de zorg, ondersteuning en begeleiding krijgen die u nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld met een indicatie vanuit de WMO, Zorgverzekeringswet of met een VPT of MPT die u vanuit de Wlz kunt aanvragen.
Wonen in het zorghuis betekent dat u zorg met verblijf krijgt. U betaalt dan niet meer zelf de huur, dat loopt via het zorgkantoor. Hiervoor hebt u een indicatie ‘Wlz met verblijf’ nodig. Hoeveel zorg en begeleiding u krijgt, bepaalt CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het aanvragen hiervan wordt vooraf met een maatschappelijk werker bekeken.
Waar komt de naam De Gelderhorst vandaan?
De naam De Gelderhorst is ontstaan door een combinatie van ‘Gelder’ en ‘horst’. ‘
Gelder’ komt van de provincie waar De Gelderhorst is gevestigd, namelijk Gelderland. ‘Horst’ is een ander woord voor ‘nest’.
Waarom wordt er bij De Gelderhorst met gebarentaal gecommuniceerd?
Omdat De Gelderhorst een woon- en leefomgeving is voor oudere doven. Hun taal is de Nederlandse Gebarentaal. Omdat wij hun thuis zijn, is onze voertaal dus ook de Nederlandse Gebarentaal
Ik ben geïnteresseerd in vrijwilligerswerk, waar kan ik mij inschrijven?
Je kunt de openstaande vacatures van De Gelderhorst bekijken op deze pagina. Ook kun je een mailtje sturen naar vrijwilligerscoordinator@gelderhorst.nl.
Wat is het verschil tussen de gebouwen van De Gelderhorst?
Op het terrein van De Gelderhorst zijn vier woontorens voor zelfstandig wonen. Het grote gebouw dat vier verdiepingen en een centrale hal heeft, noemen we het zorghuis. Iedere verdieping in het zorghuis heeft een andere specialisatie.
Wat is een zorgindicatie?
Als er zorg nodig is, moet eerst vastgesteld worden welke zorg en hoeveel zorg. Dit staat beschreven in een zorgindicatie.
Kan ik deelnemen aan activiteiten bij De Gelderhorst als ik er niet woon?
De Gelderhorst organiseert op verschillende momenten in de week leuke activiteiten. Er zijn binnen De Gelderhorst verschillende groepen zoals een wandelgroep, gymclub of een groep die iedere week gaat zwemmen. Er zijn ook verschillende clubs/verenigingen waar u tegen betaling lid van kunt worden.
Hoeveel appartementen zijn er in het zorghuis?
Er zijn 79 appartementen in het zorghuis.
Hoe lang is de wachtlijst voor het zorghuis?
Als u belangstelling heeft voor wonen in het zorghuis wordt u eerst op een wachtlijst geplaatst. Aan de hand van uw persoonlijke situatie en de datum van inschrijving wordt uw plaats op de wachtlijst bepaald. De wachtlijst bekijkt u hier.
Welke activiteiten zijn er in het zorghuis?
De Gelderhorst organiseert voor bewoners van het zorghuis iedere dag verschillende activiteiten. Denk hierbij aan een middagje biljarten, koersbal, zwemmen of sjoelen.
Wat zijn de verschillende doelgroepen in het zorghuis?
In het zorghuis werken wij met verschillende doelgroepen en afdelingen. Er zijn afdelingen specifiek bestemd voor oudere doven met cognitieve- of ontwikkelingsachterstand (24 uurs-zorg) of bewoners die vanwege lichamelijke beperkingen extra zorg nodig hebben.
Kan ik bij De Gelderhorst ook naar de dokter, psycholoog, fysiotherapeut of ergotherapeut?
Op het moment dat u een Wlz-indicatie zonder behandeling heeft, is de huisarts de behandelend arts. Zo nodig zal de huisarts andere disciplines inzetten via de eerste lijn. Op het moment dat er sprake is van een Wlz-indicatie met behandeling, betekent dit dat u over gaat naar de specialist ouderengeneeskunde.
Als nodig worden ook de fysiotherapeut, psycholoog en andere disciplines vanuit De Gelderhorst ingezet. De bewegingsagoog en geestelijk verzorger zijn beschikbaar voor alle bewoners van het zorghuis.
Kan ik bij De Gelderhorst ook gebruik maken van een tandarts?
De Gelderhorst heeft een samenwerkingsovereenkomst met VitaalDent voor bewoners met een Wlz-indicatie met behandeling. VitaalDent is een mobiele mondzorgpraktijk die op bezoek komt in De Gelderhorst.
De behadelingen die gegeven kunnen worden zijn: tandarts, mondhygiëniste, tandprotheticus. Ook voor bewoners met Wlz-indicatie zonder behandeling is er de mogelijkheid om VitaalDent in te schakelen voor tand- en mondzorg.
Hoe groot zijn de appartementen in het zorghuis?
De appartementen in het zorghuis zijn tenminste 34 m2 groot.
Wat is er aanwezig in een zorghuis appartement?
Een zorghuis-appartement beschikt altijd over een nachtkastje, een bed en een kledingkast. Op de afdelingen Horizon en Regenboog is geen voorraadkast aanwezig. Alle maaltijden en hapjes gaan via de huiskamers op de afdeling. Bestek en servies zijn in principe overbodig.
Voor de afdelingen Ster, Maan en Zon is er wel een kleine voorraadkast beschikbaar met een koelkast. U kunt dus zelf een eigen ontbijt of broodmaaltijd bereiden. Op deze afdelingen heeft u de mogelijkheid wat keukenspullen mee te nemen, zoals bijvoorbeeld een waterkoker en een koffiezetapparaat.
Welke zorg levert De Gelderhorst in het zorghuis?
Zorg en ondersteuning leveren we in verschillende gradaties; van lichte ondersteuning tot complexe zorg. De bewoners van het zorghuis hebben hiervoor een Wlz met verblijfsindicatie nodig. De meeste mensen die bij ons wonen, ontvangen een auditieve indicatie inclusief verblijf, vaak gecombineerd met behandeling en dagbesteding.
Welke spullen moet ik meeverhuizen?
Bij een verhuizing naar een zorghuis appartement mag u alles meeverhuizen wat u wilt, zolang het maar op een veilige manier in het appartement past.
Neem de spullen mee die voor u belangrijk zijn en die u verwacht te gebruiken. Als u een rollator, rolstoel of scootmobiel gebruikt, moet die ook in uw kamer passen. Wij vragen u dus om rekening te houden met de grootte van het appartement en het keukenblok. Wasmachines en drogers kunnen niet mee naar het zorghuis.
Kan ik mijn vuile was naar een wasserette brengen?
Als u in het zorghuis komt wonen is het goed om te weten dat uw was ook verzorgd kan worden. De Gelderhorst biedt u de gelegenheid om uw kleding te laten wassen bij wasserij Barth Slijkhuis.
Als u ervoor kiest om uw was te laten wassen door de wasserij, dan sluit u zelf een overeenkomst af met de wasserij. U krijgt hiervoor van ons de papieren die nodig zijn. Het gaat om de informatie brochure, de prijslijst, het inschrijvingsformulier en het machtiging formulier voor de automatische incasso. Uw kleding wordt gemerkt door de wasserij. Kleding merken is nodig om te voorkomen dat uw kleding kwijtraakt bij de wasserij. Het merken van de kleding is voor eigen kosten. De medewerkers van de linnenkamer zorgen ervoor dat uw vuile was naar de wasserij gaat en uw schone was weer bij u komt.
Als u geen gebruik maakt van de wasserij, dan is het de bedoeling dat uw familie uw was zelf wast. Ook in dat geval vragen wij of u de kleding wilt laten merken bij de wasserij. Het kan zijn dat een kledingstuk per ongeluk terecht komt in de was bij De Gelderhorst, terwijl de familie zelf de was doet. Dat komt dan gewassen weer terug bij u.
Wat mag ik zelf aanpassen in een zorghuis appartement?
In een zorghuis appartement is standaard behang aanwezig. Zelf behangen en/of schilderen is niet toegestaan.
Als u toch een ander behang of kleurtje wenst, dan moet dit op eigen kosten geregeld worden via de Facilitaire Dienst. Voor het ophangen van schilderijen kunt u gebruik maken van de ophangrails en bijbehorende hangkoordjes. Een internet en tv-abonnement bieden wij u ook aan.
Mag ik een huisdier hebben in het zorghuis?
Huisdieren zijn toegestaan als de bewoner hier zelf voor kan zorgen. Het huisdier mag anderen niet tot last zijn en moet in openbare ruimtes worden aangelijnd.
Waar kan ik mij inschrijven voor een woning in het zorghuis?
Om in het zorghuis van De Gelderhorst te wonen heeft u toestemming (een indicatie) nodig van de Wlz, Wet Langdurige Zorg. Het onafhankelijke CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) bepaalt welke zorg en hoeveel begeleiding (ZZP) u nodig heeft.
Welke indicatie u nodig heeft en hoe die moet worden aangevraagd, wordt overlegd met Maatschappelijk Werk.
Is een tijdelijke opname in het zorghuis ook mogelijk?
Een tijdelijke opname in het zorghuis van De Gelderhorst is mogelijk, bijvoorbeeld als u aan het herstellen bent van een ziekenhuisopname.
Is palliatieve zorg ook een mogelijkheid bij De Gelderhorst?
De Gelderhorst biedt palliatieve zorg. We begeleiden en verzorgen bewoners intensief tijdens hun laatste levensfase. We doen er alles aan om het sterven zo menswaardig mogelijk te laten verlopen. U bepaalt zelf wat u wel of niet wilt. Wij betrekken uw naaste familie nadrukkelijk bij de zorg, behandeling en begeleiding.
Is het mogelijk om personenalarmering te krijgen?
In het zorghuis krijgen bewoners standaard persoonsalarmering. De bewoner kan kiezen uit een alarm om de pols of hals.
Wat betekent zelfstandig wonen?
De Gelderhorst heeft op haar terrein appartementen voor zelfstandig wonende oudere doven. Deze zijn bestemd voor ouderen die nog veel zelfstandig kunnen en willen doen en die hun eigen huur betalen. Veel mensen die in onze zelfstandig wonen-appartementen wonen, hebben een lichte tot matige zorgvraag.
Hoeveel appartementen zijn er voor zelfstandig wonen?
Er zijn 115 appartementen, verdeeld over 4 woontorens voor zelfstandig wonen.
Heb ik een zorgindicatie nodig om zelfstandig te wonen bij De Gelderhorst?
Als er plaats vrij komt bij de appartementen van zelfstandig wonen, hebben bewoners met een zorgindicatie die te maken heeft met ouder worden altijd voorrang. Incidenteel komen er ook oudere doven zonder zorgvraag wonen, bijvoorbeeld omdat zorg op korte termijn wel nodig wordt.
Welke eisen zijn er voor zelfstandig wonen?
De eisen om in een zelfstandige woonruimte te mogen wonen, zijn:
Hoe lang is de wachtlijst?
De lengte van de wachtlijst wisselt en er is geen vaste volgorde. Dit komt omdat er wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie, uw zorgvraag en de datum van inschrijving. Het kan voorkomen dat iemand met een urgente situatie voorrang krijgt en dat daardoor de volgorde in de wachtlijst plotseling verandert.
Hoe ziet een appartement eruit van zelfstandig Wwonen?
Alle appartementen van zelfstandig wonen hebben een woonkamer, keuken, slaap- en badkamer, bergruimte met aansluiting voor een wasmachine en een tweede toilet. Er is een gezamenlijke fietsenstalling. Appartementen in Pauw beschikken over een loggia en de appartementen in de overige drie woontorens hebben een balkon of terras.
Welke zaken moet ik zelf regelen?
Als u gaat verhuizen naar De Gelderhorst dan moet u uzelf inschrijven bij de Gemeente Ede en zelf een adreswijziging doorgeven. Ook moet u zelf alle voorzieningen regelen, zoals gas, water licht. U krijgt als u bij ons komt wonen een boekje met meer informatie.
Welke activiteiten zijn er bij zelfstandig wonen?
Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor bewoners van zelfstandig wonen. Er is bijvoorbeeld een wandelgroep, een gymclub en een zwemgroep.
Er zijn nog veel meer groepen waarbij u zich kunt aanmelden als u daar interesse in heeft.
Kan ik ook deelnemen aan dagbesteding als bewoner van zelfstandig wonen?
Voor zelfstandig wonen is De Tulp de dagbesteding waar een bewoner heen kan gaan. Om te kunnen deelnemen aan de dagbesteding als bewoner van zelfstandig wonen, is een zorgindicatie nodig.
Ik kan zelf niet goed koken, kan ik eten krijgen bij De Gelderhorst?
U kunt tegen betaling een maaltijd krijgen bij het restaurant van De Gelderhorst. Het restaurant heet ‘Het Gulle Gebaar’.
Kan De Gelderhorst mij helpen met huishoudelijke taken?
U kunt hulp krijgen bij huishoudelijke taken als u hiervoor een indicatie heeft. Zonder zorgindicatie is dit niet mogelijk.
Wat mag ik zelf aanpassen in een zelfstandig wonen appartement?
U bent zelf verantwoordelijk voor de stoffering en inrichting van uw appartement. Wilt u een aanpassing doen aan bijvoorbeeld de keuken of badkamer? Dan is er eerst toestemming nodig van de facilitair manager.
Wat moet ik doen als ik mijn sleutel ben kwijtgeraakt?
Als u uw sleutel bent kwijtgeraakt, kunt u binnen de openingstijden van de receptie van De Gelderhorst voor €7,50 een nieuwe sleutel ophalen. Als u uw sleutel kwijtraakt buiten openingstijden van de receptie van De Gelderhorst, moet u een reguliere slotenmaker bellen en betaalt u de prijs van deze slotenmaker.
Heeft zelfstandig wonen een bewonerscommissie?
Ja, deze bewonerscommissie is specifiek voor bewoners van zelfstandig wonen.
Waar kan ik mij inschrijven voor zelfstandig wonen?
U kunt zich via het inschrijfformulier inschrijven voor een zelfstandige woning. Via dit inschrijfformulier komt u op de wachtlijst terecht.
Mag ik een huisdier hebben bij zelfstandig wonen?
U mag een huisdier meenemen naar een woning van zelfstandig wonen zolang u er zelf voor kunt zorgen en het dier andere bewoners niet tot last is.
Op welke plek sta ik op de wachtlijst?
Als u belangstelling heeft om in De Gelderhorst te komen wonen, wordt u eerst op een wachtlijst geplaatst. Aan de hand van uw persoonlijke situatie, zorgvraag, en de datum van inschrijving wordt uw plaats op de wachtlijst bepaald. De wachtlijst bekijkt u hier.
Mijn zorgvraag neemt snel toe, is er dan voorrang mogelijk?
Dat bekijken we per persoon en aan de hand daarvan krijgt u wel of geen voorrang op een woning.
Wat is de gemiddelde wachttijd voor een woning bij De Gelderhorst?
De lengte van de wachtlijst wisselt en de volgorde op de wachtlijst is niet vast. Dit komt omdat er wordt gekeken naar de persoonlijke situatie, zorgvraag en de datum van inschrijving. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de lengte of wachttijd van de wachtlijst.
Op welke manier wordt mijn positie op de wachtlijst bepaald?
Er wordt gekeken naar de datum van inschrijving, uw persoonlijk situatie en uw zorgvraag. Aan de hand van deze factoren wordt bepaald wat uw plaats op de wachtlijst is.