Speel sfeervideo af in Nederlandse Gebarentaal
Nederlandse Gebarentaal
Vergroot het lettertype
Lees de tekst voor
Krijg informatie over de functionaliteiten binnen de website
Deze website gebruikt cookies
Vanaf 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) ingegaan. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname. In de meeste gevallen gaat het om mensen met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie, of mensen met een verstandelijke beperking. De Gelderhorst is verplicht een stappenplan te maken waarin speciale aandacht wordt gegeven aan het zoeken naar alternatieven voor gedwongen zorg, door een multidisciplinair team.
De kern van de wet is het uitgangspunt dat er altijd vrijwillige zorg moet worden gegeven tenzij het niet anders kan. De zorg voor ouderen en mensen met een beperking moet zo veel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden.
Onvrijwillige zorg houdt in dat zorg waarvoor de cliënt of zijn vertegenwoordiger geen toestemming heeft gegeven, toch wordt uitgevoerd. Ook alle zorg waarmee de vertegenwoordiger wèl akkoord is gegaan, maar waarbij de cliënt geen toestemming heeft gegeven wordt onvrijwillige zorg genoemd.
In de Wzd staan negen categorieën onvrijwillige zorg vermeld. Dat zijn:
De Wzd geeft aan dat het niet verlenen van onvrijwillige zorg “ernstig nadeel” zal geven voor de betrokkene. De onvrijwillige zorg moet dit nadeel voorkomen.
Sinds 1 januari 2024 gelden een aantal nieuwe afspraken. Deze afspraken staan in de bestuurlijke afspraken Wet zorg en dwang (Wzd). De Gelderhorst volgt deze bestuurlijke afspraken. Dit helpt om de regels simpeler te maken. Met deze bestuurlijke afspraken kunnen we onvrijwillige zorg beter laten aansluiten bij de bewoner en beter kiezen wat goed is voor elke bewoner.
Bijvoorbeeld:
We kunnen in overleg met de bewoner of vertegenwoordiger bepalen na welke periode we de onvrijwillige zorg evalueren (nooit langer dan zes maanden).
We kunnen bepalen welke specialisten we hierbij betrekken.
De bewoner of contactpersoon wordt betrokken bij beslissingen over onvrijwillige zorg.
We informeren de bewoner of contactpersoon over de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (cvp).
Voor meer informatie verwijzen we naar de folders: