Speel sfeervideo af in Nederlandse Gebarentaal
Nederlandse Gebarentaal
Vergroot het lettertype
Lees de tekst voor
Krijg informatie over de functionaliteiten binnen de website
Deze website gebruikt cookies
De Gelderhorst ligt op de Veluwe, in Ede. Op het terrein zijn 115 appartementen voor zelfstandig wonende oudere doven. Deze appartementen zijn verdeeld over vier woontorens. Alle woningen bij De Gelderhorst zijn bestemd voor oudere doven. Als er plaats vrij komt bij de appartementen van zelfstandig wonen, hebben bewoners met een zorgindicatie die te maken heeft met ouder worden altijd voorrang. Incidenteel komen er ook oudere doven zonder zorgvraag wonen.
Als u geïnteresseerd bent in een zelfstandig wonen-appartement wordt u eerst op een wachtlijst geplaatst. Aan de hand van uw persoonlijke situatie, uw zorgvraag en de datum van inschrijving wordt uw plaats op de wachtlijst bepaald. U huurt een appartement via De Gelderhorst van de eigenaar van het gebouw (Habion of Woonstede).
Als u interesse heeft voor de afdeling zelfstandig wonen wordt u eerst op een wachtlijst geplaatst. Aan de hand van uw persoonlijke situatie, zorgvraag en de datum van inschrijving wordt uw plaats op de wachtlijst bepaald. De wachtlijst bekijkt u hier.
Wilt u graag verhuizen naar een doofvriendelijke omgeving waar iedereen gebarentaal gebruikt? U kunt zich inschrijven via het inschrijfformulier. Bij De Gelderhorst werken wij met een wachtlijst. Na het invullen en verzenden van het inschrijfformulier kunt u op deze wachtlijst komen te staan.
Een verhuizing naar een andere woning is een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker. U krijgt als u bij ons komt wonen een boekje met meer informatie. Hierin staan onder andere de dingen die u zelf moet regelen, denk hierbij aan inschrijven bij de gemeente Ede, gas-, water- en elektra abonnementen, verzekering, huisarts, tandarts, telefoon-, televisie- en internetaansluiting (KPN of Ziggo) en persoonsalarmering.
Wanneer u bij De Gelderhorst komt wonen, tekent u een huurcontract. U kunt daarnaast ook verschillende diensten afnemen, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, zorg, personenalarmering, sleutelservice en maaltijdvoorziening. Deze diensten zijn vaak gekoppeld aan een indicatie. Alle appartementen hebben een beeldtelefoon en flitslamp.
De Gelderhorst biedt dagbesteding aan. U heeft hiervoor wel een indicatie nodig. Als u zo’n indicatie heeft, kunt u terecht bij dagbestedingsgroepen De Tulp en Jasmijn in De Gelderhorst. De indicatie hiervoor moet worden aangevraagd via de gemeente of het CIZ (Centrum Indicatiestelling zorg). Medewerkers van maatschappelijk werk van De Gelderhorst kunnen u helpen met het aanvragen van deze indicatie.
De Tulp is een dagbesteding voor oudere doven die meestal zelfstandig wonen. Samen met andere bewoners begint u hier in de ochtend gezellig met koffie of thee. De Tulp brengt een veilige sfeer waarin deelnemers zich echt thuis voelen. Er is psychosociale begeleiding aanwezig en er wordt actief gestimuleerd om nieuwe contacten aan te gaan.
Lunchen kan in het restaurant of in uw eigen woning. U kunt bij De Tulp zelf kiezen wat u die dag wilt doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om iets creatiefs te maken, er wordt ook bloemschikken aangeboden, houtbewerking, bakken, geheugentraining en spelletjes.
Daarnaast is er een werkbank met gereedschap aanwezig. Er zijn altijd begeleiders aanwezig die u hiermee kunnen helpen.
Jasmijn is een dagbestedingsgroep waar zowel bewoners van zelfstandig wonen als bewoners van het zorghuis komen. Deze dagbesteding is voor bewoners met geheugenproblemen of een lichte verstandelijke beperking.
De dagbesteding bij Jasmijn heeft een aantal doelen, zoals het structureren van de dag, het creëren van een sociale omgeving voor het leggen en onderhouden van contacten en cognitieve training. Het streven is om deelnemers met cognitieve problemen zo lang mogelijk in hun thuissituatie te laten wonen.
Er worden bij Jasmijn verschillende groeps- en individuele activiteiten georganiseerd, zoals gezelschapsspellen, bakken, wandelen of fietsen en samen herinneringen van vroeger ophalen.
Onze maatschappelijk werkers ondersteunen bewoners en toekomstig bewoners. Zij geven antwoord op uw vragen over welzijn, wonen, verhuizen en financiën.
Het is mogelijk een afspraak te maken om de mogelijkheden voor wonen bij De Gelderhorst te bespreken. Onze maatschappelijk werkers weten hoe het zit met de wachtlijst.
Als u vragen heeft aan onze maatschappelijk werkers, kunt u contact opnemen via het contactformulier.
De Gelderhorst organiseert op verschillende momenten in de week leuke activiteiten. Er zijn binnen De Gelderhorst verschillende groepen, zoals een wandelgroep, een gymclub of een groep die iedere week gaat zwemmen.
Er zijn ook verschillende clubs/verenigingen waar u, tegen betaling, lid van kunt worden.
De Gelderhorst heeft een bewonerscommissie voor alle bewoners van zelfstandig wonen.
Deze commissie houdt u op de hoogte van de gang van zaken rondom de zelfstandige woningen en komt op voor uw belangen.
Bij de zorgverlening maken de zorgmedewerkers gebruik van een elektronisch cliëntdossier (ECD). Dit is een digitaal systeem dat ondersteunt bij de zorgverlening aan cliënten.
In dit systeem zijn het behandel- en begeleidingsplan en alle administratie rondom een cliënt terug te vinden. Bewoners en contactpersonen kunnen toegang krijgen tot het ECD via het zogenaamde cliëntportaal.
Het cliëntportaal geeft de informatie zoals die in het elektronisch zorgdossier ECD is vastgelegd. Daarnaast kan er via het portaal gecommuniceerd worden met de zorgverlener.
De Gelderhorst biedt woonbegeleiding aan zelfstandig wonende oudere doven. De begeleiding is gericht op de ontwikkeling van vaardigheden en het behouden en vergroten van de zelfredzaamheid.
Het doel is dat de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en zo optimaal mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij. De woonbegeleider biedt ondersteuning bij het inrichten van het dagelijks leven en het organiseren van activiteiten.
De begeleiding wordt gegeven in de eigen woonomgeving, bijvoorbeeld bij (het maken van) afspraken, ondersteunen bij post of administratie, aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen, wegwijs maken in de omgeving en het leren omgaan met computer/laptop/tablet.
Bewoners die ondersteuning nodig hebben vragen een WMO-beschikking aan (indicatie) bij de gemeente Ede voor individuele begeleiding. Maatschappelijk werk kan hierbij helpen als nodig. Het is mogelijk om de Wlz-woonbegeleiding vergoed te krijgen.
Het is de bedoeling dat u als bewoner van zelfstandig wonen zoveel mogelijk zelf doet. Als u een indicatie heeft, kunt u bijvoorbeeld zorg, huishoudelijke hulp of individuele begeleiding krijgen. Een maatschappelijk werker kan helpen bij het verkrijgen van een indicatie voor individuele begeleiding.
De Gelderhorst biedt zorg en ondersteuning vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Zorgverzekeringswet en vanuit de Wlz (Wet langdurige Zorg). U kunt voor meer informatie contact opnemen met maatschappelijk werk via maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl.
Heeft u 24-uurszorg in nabijheid nodig en wilt u zo lang mogelijk thuis blijven wonen? Dat kan met het Volledig Pakket Thuis (VPT). De zorg die u krijgt is vergelijkbaar met de zorg in een woonzorgcentrum, maar dan in uw eigen appartement.
We houden graag rekening met uw wensen, behoeften en gewoonten. Eigen regie zover dat kan, met zorg en ondersteuning vanuit De Gelderhorst waar nodig. VPT is maatwerk. Dat betekent dat er gezamenlijk afspraken gemaakt worden over de zorg en begeleiding die u nodig heeft. We leggen de afspraken vast in een Zorgplan.
Lees meer informatie in de brochure Volledig Pakket Thuis (VPT).
Heeft u intensieve zorg nodig en wilt u het liefst thuis blijven wonen? Dat kan met het Modulair Pakket Thuis (MPT). U moet dan wel zelf nog veel kunnen regelen en zelfstandig kunnen wonen, of een beroep kunnen doen op mensen die u hierbij kunnen helpen.
MPT is een pakket met zorg dat afgestemd wordt op uw zorgbehoefte thuis. Bij MPT kunt u zorg krijgen van verschillende zorgaanbieders. Ook is het mogelijk om een deel van de zorg met een persoonsgebonden budget (pgb) te regelen.
Lees meer informatie in de brochure Modulair Pakket Thuis (MPT).