Speel sfeervideo af in Nederlandse Gebarentaal
Nederlandse Gebarentaal
Vergroot het lettertype
Lees de tekst voor
Krijg informatie over de functionaliteiten binnen de website
Deze website gebruikt cookies
Ons zorghuis vormt het hart van De Gelderhorst: hier bieden wij oudere doven de zorg die zij nodig hebben. De bewoners van het zorghuis hebben zorg en/of begeleiding nodig, omdat zelfstandig wonen niet meer lukt vanwege lichamelijke- of geheugenproblemen. De bewoners van het zorghuis hebben hiervoor een Wlz met verblijfsindicatie (meestal ZZP GZ ZG Auditief).
De Gelderhorst is uniek in Nederland en zelfs ver daarbuiten. Alle bewoners zijn namelijk doof en de helft van ons personeel ook. Ons zorghuis biedt zorg en begeleiding met kennis van en respect voor dovencultuur en de Nederlandse Gebarentaal. We noemen onszelf niet voor niets: een thuis vol gebaren!
Het zorghuis heeft 79 appartementen. Als u in het zorghuis komt wonen, gaat het om uw leven, uw wensen en behoeften. Wij zijn er voor u. Onze zorg is inclusief wonen (dit heet: zorg met verblijf) en met of zonder behandeling (afhankelijk van de indicatie).
Het zorghuis heeft verschillende afdelingen, bedoeld voor verschillende doelgroepen. Er zijn bijvoorbeeld afdelingen die specifiek bestemd zijn voor oudere doven met cognitieve- of ontwikkelingsachterstand. De overige afdelingen zijn voor bewoners die vanwege hun lichamelijke beperkingen in meer of mindere mate extra zorg, behandeling of begeleiding nodig hebben.
Wij betrekken uw familie en dierbaren graag bij het leven in De Gelderhorst. Bij ons voelt u zich thuis. Wij kennen uw wereld en beheersen de Nederlandse Gebarentaal. Wij houden rekening met uw ritme, wensen en behoeften.
Lees hieronder wat hiervoor nodig is en wat wij u bieden.
Om in De Gelderhorst te kunnen wonen, heeft u een indicatie nodig vanuit de Wlz: Wet langdurige zorg. Het onafhankelijke CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) bepaalt welke en hoeveel zorg en begeleiding u nodig heeft. Dit gebeurt in de vorm van zorgzwaartepakketten. Bijna alle bewoners die bij ons in het zorghuis wonen hebben een indicatie voor auditieve zorg. Het aanvragen van de indicatie gebeurt in overleg met onze medewerkers van maatschappelijk werk.
We werken bij De Gelderhorst in zogenaamde geïntegreerde teams. Binnen deze teams werken mensen in verschillende functies. Verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, begeleiders en zorgassistenten werken samen en stemmen met u af welke zorg en begeleiding het best bij u past.
Als u in aanmerking wilt komen voor wonen in het zorghuis heeft u eerst contact met maatschappelijk werk. Er is voor uw inschrijving een (passende) Wlz-indicatie nodig. Daarna wordt u op een wachtlijst geplaatst. Uw plaats op de wachtlijst wordt bepaald aan de hand van uw persoonlijke situatie en de datum van inschrijving. De wachtlijst bekijkt u hier.
Als u in het zorghuis woont, betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en uw eigen vermogen. Het CAK rekent dat uit. U kunt ook zelf uitrekenen hoeveel u ongeveer moet betalen. Op de website van het CAK vindt u de ‘rekenhulp’. De uitkomst is een schatting van uw eigen bijdrage. Pas als u in De Gelderhorst komt wonen, maakt het CAK een exacte berekening.
Meer informatie:
Soms is het mogelijk om tijdelijk in De Gelderhorst te komen wonen. Bijvoorbeeld als u aan het herstellen bent van een ziekenhuisopname. U wordt dan verzorgd door de medewerkers van De Gelderhorst en kunt meedoen aan alle activiteiten. U kunt blijven totdat u voldoende hersteld bent om naar huis te gaan.
Zo’n tijdelijk verblijf is alleen mogelijk als er een appartement beschikbaar is en bovendien heeft u een Wlz-indicatie nodig. Neem voor meer informatie contact op met een maatschappelijk werker van De Gelderhorst: maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl.
In het zorghuis hebben bewoners een eigen appartement met een ruime kamer van tenminste 34 m2 groot. Het appartement bevat een klein keukenblok met koelkast en een badkamer met toilet, douche en wastafel. In het appartement is een ingebouwde kledingkast aanwezig en de kamer zal gestoffeerd opgeleverd worden.
Er zijn in het zorghuis twee appartementen ingedeeld voor echtparen. Deze appartementen hebben een aparte slaapkamer. In alle appartementen is een flitslamp aanwezig.
Een verhuizing naar een andere woning is een spannende gebeurtenis. Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker. Als u gaat verhuizen naar een appartement in het zorghuis zijn er een aantal dingen waar u zelf aan moet denken.
Als u gaat verhuizen ontvangt u van ons een lijst met meer informatie.
De Gelderhorst heeft verschillende groepen voor dagbesteding. Voor cliënten met een Wlz-indicatie, zoals bijvoorbeeld de bewoners van het zorghuis, zijn dat meestal de Lelie en Jasmijn.
De Lelie is een activiteitencentrum bedoeld voor mensen met een Wlz-indicatie (zoals bijvoorbeeld de bewoners uit het zorghuis). De bewoners hebben hier de mogelijkheid om gedurende de dag samen een kopje koffie of thee te drinken. Er worden bij de Lelie verschillende groeps- en individuele activiteiten georganiseerd, zoals gezelschapsspellen en creatieve activiteiten of activiteiten in het kader van de feestdagen.
Jasmijn is een dagbestedingsgroep waar zowel bewoners van het zorghuis als bewoners van zelfstandig wonen komen. Deze dagbesteding is voor bewoners met geheugenproblemen of een lichte verstandelijke beperking.
De dagbesteding bij Jasmijn heeft een aantal doelen, zoals het structureren van de dag, het creëren van een sociale omgeving voor het leggen en onderhouden van contacten en cognitieve training. Het streven is om deelnemers met cognitieve problemen zo lang mogelijk in hun thuissituatie te laten wonen.
Er worden bij Jasmijn verschillende groeps- en individuele activiteiten georganiseerd, zoals gezelschapsspellen, bakken, wandelen of fietsen en samen herinneringen van vroeger ophalen.
De Gelderhorst organiseert verschillende activiteiten op iedere dag van de week. De activiteiten vinden per afdeling plaats in de huiskamer én in het activiteitencentrum De Lelie.
Er zijn ook verschillende clubs en verenigingen waar u, tegen betaling, lid van kunt worden.
Onze maatschappelijk werkers ondersteunen bewoners en ook toekomstig bewoners. Zij geven antwoord op uw vragen over welzijn, wonen, verhuizen en financiën. U kunt met één van hen een afspraak maken om de mogelijkheden voor wonen bij De Gelderhorst te bespreken. Onze maatschappelijk werkers weten ook hoe het zit met de wachtlijst.
Als u vragen heeft aan onze maatschappelijk werkers, kunt u contact opnemen via maatschappelijkwerk@gelderhorst.nl of het contactformulier .
Bij de zorgverlening maken de zorgmedewerkers gebruik van een elektronisch cliëntdossier (ECD). Dit is een digitaal systeem dat ondersteunt bij de zorgverlening aan cliënten.
In dit systeem zijn het behandel- en begeleidingsplan en alle administratie rondom een cliënt terug te vinden. Bewoners en contactpersonen kunnen toegang krijgen tot het ECD via het zogenaamde cliëntportaal.
Het cliëntportaal geeft de informatie zoals die in het elektronisch zorgdossier ECD is vastgelegd. Daarnaast kan er via het portaal gecommuniceerd worden met de zorgverlener.
Iedereen die recht heeft op zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) kan hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rond het regelen en uitvoeren van langdurige zorg.
U heeft recht op deze cliëntondersteuning als u een indicatie heeft van het CIZ voor deze zorg.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van zorgkantoor Menzis.
De Gelderhorst biedt ook palliatieve zorg. Dat is zorg in de laatste levensfase. We begeleiden en verzorgen bewoners intensief tijdens hun laatste levensfase. We doen er alles aan om deze zo menswaardig mogelijk te laten verlopen.
U bepaalt zelf wat u wel of niet wilt. Wij betrekken uw naaste familie nadrukkelijk bij zorg, behandeling en begeleiding (mits u dat wilt natuurlijk).
Vanaf 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) ingegaan. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname. In de meeste gevallen gaat het om mensen met een psychogeriatrische aandoening zoals dementie, of mensen met een verstandelijke beperking.
De kern van de wet is het uitgangspunt dat er altijd vrijwillige zorg moet worden gegeven tenzij het niet anders kan. De zorg voor ouderen en mensen met een beperking moet zo veel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden. Meer lees je hier.