Belangrijk:

Speel sfeervideo af in Nederlandse Gebarentaal

Nederlandse Gebarentaal

Vergroot het lettertype

Lees de tekst voor

Krijg informatie over de functionaliteiten binnen de website

Deze website gebruikt cookies

Ik begrijp het

We doen het samen

Het aanvoelen en begrijpen van de dovencultuur en hiernaar handelen, bepalen in grote mate het geluk van de bewoners. Daarom vinden wij het belangrijk om hierin te investeren. Zo krijgt iedere medewerker die nog geen gebarentaal vaardig is, cursussen Nederlandse Gebarentaal en dovencultuur aangeboden.

En dat leren doen we samen. Met een open houding, respect voor elkaar en begrip voor onderlinge verschillen. Of een nieuwe collega nou doof, slechthorend of horend is: iedereen is hier welkom om te leren.

Communiceren met u

We communiceren in gebarentaal met elkaar, niet over elkaar. Zo spreken we in alle ruimtes Nederlandse Gebarentaal, zodat iedereen gehoord wordt. We kunnen ook op zoek naar alternatieve manieren van communiceren, als bewoners door bijvoorbeeld dementie niet meer op hun oude manier kunnen praten. Daarover lees je hieronder meer.

Meer over onze manier van communiceren

Hulp bij communiceren

Sommige bewoners kunnen door ziekte of ouderdom niet meer communiceren op de manier zoals ze gewend zijn. Op de afdeling Communicatie, Training en Advies (CTA) zijn communicatie deskundigen in dienst die naar alternatieven zoeken om de communicatie met bewoners zo goed mogelijk in stand te houden.

De afdeling ondersteunt ook bij de communicatie richting de bewoners. Het informeren van bewoners vraagt speciale aandacht. Bij belangrijke onderwerpen informeren we de bewoners persoonlijk of op bijeenkomsten. Als we de bewoners schriftelijk informatie geven, dan houden we er rekening mee dat voor de meeste bewoners Nederlands niet de moedertaal is.

De afdeling CTA leest mee en vertaalt de schriftelijke boodschap naar Nederlandse Gebarentaal. Verder adviseert de afdeling bij de inzet van tolken en bij veranderingsprocessen en projecten.

Nederlandse Gebarentaal

Bij De Gelderhorst vinden we goede communicatie belangrijk. Daarom trainen we al onze medewerkers in Nederlandse Gebarentaal (AB1 en AB2) en tactiele communicatie. Als het nodig is, zetten we tolken gebarentaal in om vergaderingen en gesprekken soepel te laten verlopen. Onze tolken kennen de bewoners goed, begrijpen hun manier van communiceren en zijn vertrouwd met de rijke geschiedenis en variatie in gebaren van oudere dove mensen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich gezien en begrepen voelt.

Daarnaast zijn we meer dan een werkgever – we zijn ook een opleider. We bieden trainingen in Nederlandse Gebarentaal, dovencultuur en erkende opleidingen, zoals verpleegkunde, zorgassistentie en casemanagement. Ook interne cursussen en BHV-trainingen horen daarbij. Zo bouwen we samen aan de beste zorg én een fijne werkplek.